Održana prva konferencija IPA projekta ForestFlow

Prva konferencija projekta Flood protection infrastructure restoration and development of cross-border system for protecting people and natural assets from floods (ForestFlow) održana je  u Novom Sadu od 17.-19. siječnja 2017. godine.

Konferencija je bila prilika za predstavljanje stanja i mogućih načina na koje će projekt doprinijeti obnovi Vukovarsko – srijemske županije u Republici Hrvatskoj i Sremskog okruga u Republici Srbiji koji su oštećeni u poplavi 2014. godine.

Svi partneri predstavili su planirane aktivnosti koje će se provesti u okviru projekta, a kojima će se obnoviti infrastruktura za obranu od poplava, uspostaviti prekogranični sustav za zaštitu ljudi, obnoviti objekti oštećeni u poplavama i razviti efikasniji sustav u funkciji sprečavanja poplava u pograničnom području šumskog bazena Spačva – Bosut i pristupnih puteva u slučaju izvanrednih situacija. Također, radit će se na obnavljanju populacije jelenske divljači koja je nastradala tijekom poplava, na izgradnji propratnog sadržaja za ponovno uvođenje divljači, kao i podizanju javne svijesti o poplavama.

Drugog dana konferencije zasjedale su radne grupe i odbor projektnog tima ForestFlow. Detaljno su se iznijeli planovi i dinamika projektnih aktivnosti.  Utvrđena je podjela zadataka između partnerskih institucija, izloženi su parametri po kojima će se ubuduće odlučivati i izjašnjavati, kao odluke o nabavi i ugovaranju poslova, rješavanje problema, izvještavanje, komunikacija i sve što se smatra važnim za postizanje rezultata projekta.