U sklopu projekta puštena 42 jelena u Spačvanske šume

U sklopu projekta ForestFlow, prošlog četvrtka (15. veljače 2018.) u Spačvanske šume pušteno je 14 jelena i 28 košuta u sklopu aktivnosti Obnavljanje populacije divljači i izgradnja popratnog sadržaja za ponovno uvođenje divljači u područja stradala poplavom. Ova aktivnost izravno će doprinijeti ispunjenju specifičnog cilja Projekta čime će se osigurati očuvanje biološke raznolikosti u mjestima visoke biološke i krajobrazne vrijednosti.

Ukupna ugovorena vrijednost unesenih jelena puštenih sredinom veljače je 546.900 kn, a jeleni su pušteni u prihvatilišta u dvije ture. Prva je puštena nedaleko od Lovačkog doma Spačva na području šumarije Vrbanja, a druga u šumariji Strošinci. Jeleni su pušteni u prihvatilišta koja su izgrađena u sklopu Projekta kako bi se divljač lakše prilagodila novome okolišu. Ovdje će provesti najmanje tri mjeseca nakon čega će ih se pustiti da se slobodno kreću šumom.

Svim jelenima stavljene su dvije ušne markice te je u obje grupe izabrano po 12 jedinki kojima su stavljene telemetrijske ogrlice ukupne vrijednosti 80.440 kn koje će olakšati praćenje krda i njihovo kretanje u prirodi. Ti podaci će umnogome pomoći u boljem razumijevanju sezonskih migracija jelenske divljači.

O unesenoj divljači brinut će se projektni partneri koji će odabrati odgovornu osobu kako bi se osigurala uspješna provedba aktivnosti, a održavat će se i prateći sadržaji osiguranjem sredstava u okviru svojih godišnjih proračuna.

Pored jelenske divljači, u sklopu Projekta izgrađena su i dva prihvatilišta ukupne vrijednosti 349.000 kn te su napravljena dva bunara na solarne pumpe ukupne vrijednosti 98.600 kn koji će divljač opskrbljivati pitkom vodom. Ovakvi bunari koji rade po principu solarnih pumpi samodostatni su i nemaju potrebu za napajanjem putem akumulatora ili baterije već solarni paneli direktno pokreću pumpu kada razina vode u bunaru padne što se detektira pomoću ugrađenog plovka sa senzorom.

Izgrađena prihvatilišta koja predstavljaju ograđeni prostor u kontroliranim uvjetima služit će za povezivanje jelena te za njihovu prilagodbu na novi okoliš, a sastojat će se od mjesta za hranilišta, pojilišta te promatračkih tornjeva za nadzor divljači. Nakon što divljač prođe proces prilagodbe i napuste ograđeni prostor, njihov nadzor vršit će se pomoću telemetrijskih ogrlica i terenskim izviđanjem.

Cilj ove aktivnosti u sklopu Projekta je ponovno uspostaviti vitalnu populaciju jelena koji slobodno žive u prekograničnom području. Rok koji predviđaju stručnjaci za potpunu prilagodbu je dvije godine, a ukupna vrijednost ove aktivnosti je 1.074.940 kuna.