Održani info dani u osnovnim školama

Povodom Svjetskog dana voda i Svjetskog dana šuma, u sklopu aktivnosti Podizanje razine svijesti o poplavama, od 19.- 21.03.2018. godine održani su edukativni info dani u Osnovnim školama “Antun i Stjepan Radić” u Gunji, “Ivan Filipović” u Račinovcima te u tri osnovne škole jednog od područja koje je najviše bilo pogođeno poplavama 2014. godine u Srbiji (općina Šid).

U obje škole u Hrvatskoj sudjelovalo je preko 120 učitelja i učenika 1.- 4. razreda. Edukacije su se provodile kroz kratke prezentacije i rad učiteljica i učitelja s djecom. U uvodnom dijelu članovi projektnog tima Karolina Horvatinčić ispred Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Danijel Cestarić iz Hrvatskih šuma i Vedrana Alilović iz Hrvatskih voda predstavili su projekt i održali kratke prezentacije o vodama i zaštiti od poplava te važnosti šuma i održivom gospodarenju šumama. Nakon uvodnog dijela i upoznavanja učenika s projektom, slijedio je rad učiteljica i učitelja s djecom po radionicama te su učenici kroz glazbene, likovne, literarne, keramičarske i recitatorske radionice učili o važnosti šuma i voda te očuvanju okoliša. Info dani su završili prezentacijama učeničkih radova, podjelom promotivnog materijala i druženjem uz zakusku.

U tri osnovne škole u Srbiji u selima Višnjićevo, Jamena i Morović sudjelovalo je ukupno 140 učenika. Predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta, podijeljen je promotivni materijal (majice, kape, ruksaci i jakne), diskutiralo se o značaju šuma, izazovima s kojima se susreće šumarstvo u 21. stoljeću, kao i izazovima vezanim za buduće školovanje djece (karijerno savjetovanje). Glavni predavač je bio doc. dr. Dejan Stojanović sa Sveučilišta u Novom Sadu, Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, dok su u programu sudjelovali i MSc. Laza Kresić sa istog Instituta, kao i nastavnici matičnih škola.

Glavni cilj ove aktivnosti bio je informirati stanovništvo u oba pogranična područja o važnosti zaštite od poplava i očuvanja divljači, kao i poticanje prekogranične suradnje s posebnim naglaskom na učenike u lokalnim školama.